Rețeta de astăzi merge perfect alături de o cafea sau un ceai în aceste dimineți friguroase.E un fel de cozonac-chec vegan cu dovleac și nuci pecan,care a ieșit delicios!
Aluat:
2 lg semințe de in măcinate+6 lg de apă
320 ml lapte de ovăz
50 ml unt vegan topit(sau ulei vegetal)
50 ml sirop de arțar
580 gr făină
1 plic drojdie uscată(7g)
Umplutură:
250 gr dovleac copt făcut piure
90 gr zahăr de cocos
1 lgț scorțișoară
1/4 lgț nucșoară
Amestecul de nuci:
100 gr nuci pecan
lapte de cocos la conservă(partea întărită)
40 ml sirop de arțar
Amestecăm semințele de in cu apa și le lăsăm deoparte 10 min.Apoi le amestecăm cu restul ingredientelor pentru aluat și pe o suprafață înfăinată frămăntăm cam 10 minute,până când avem un aluat omogenizat,care nu se mai lipește.
Dacă simțiți că e prea lipicios mai puteți adăuga puțină făină.
Apoi transferați aluatul într-un bol uns cu puțin ulei.Acoperiți cu un prosop curat si lăsați să crească 1h.
Până crește aluatul vă ocupați de umplutură și amestecul de nuci.
Eu am copt dovleacul la 200 de grade pentru 30-40 de minute,până când a fost moale.Apoi l-am pasat cu o furculiță.
Am pus peste el zahărul de cocos,scorțișoara,nucșoara și am amestecat.
Apoi mărunțiți cu un cuțit nucile pecan.
Gătiți partea întărită a laptelui de cocos și siropul de arțar la foc mic până obțineți un sirop omogen.E gata când e aproape de punctul de fierbere.Când e gata opriți focul și adăugați nucile,apoi amestecați bine și lăsați deoparte.
Puneți făină pe suprafața de lucru.Apoi întindeți aluatul cu ajutorul unui sucitor.Încercați să obțineți un dreptunghi,gros cam de 1,5 cm.
Peste aluat puneți amestecul de dovleac.Apoi rulați aluatul ca pe o clătită.Dupa ce terminați de rulat tăiați aluatul în 2(pe lungime).Împletiți cele 2 bucăți obținute și transferați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt.
Turnați jumătate din amestecul de nuci peste el și băgați la cuptorul încălzit la 180 de grade.
Lăsați 40 de minute la copt,apoi adăugați o folie de aluminiu și mai lăsați 20 de minute.
Verificați cu o scobitoare dacă este copt suficient.
După ce se răcește turnați și restul nucilor.
Enjoy!