Pentru Aluat: 1 kg făină 500 ml lapte vegetal 200 g fructoză 40 g drojdie proaspătă 120 ml ulei neutru 10 ml extract de vanilie 10 g coajă lămâie (opțional) Extra lapte vegetal + miere (sau sirop de agave) pentru uns cozonacul
Pentru Cremă: 620 ml lapte vegetal
125 g amidon 200 g fructoză 375 g pastă fistic
50 g ulei de cocos
125 g fistic mărunțit + extra 50 g pentru decor
Mod de preparare:
Prepararea aluatului:
100 ml lapte vegetal se pune pe foc cu 30 g fructoză și 3 linguri făină. Se amestecă constant la foc mic, până se dizolvă fructoza și făina.O sa ai un amestec ca o pastă, călduț (atenție să nu fie fierbinte). Acest amestec se adaugă peste drojdie.Se amestecă până se omogenizează bine. Apoi se lasă deoparte pentru 10 min Se lasă la dospit timp de 10 minute.
Se pune în aparatul de frămăntat făina, fructoza ,extractul de vanilie și apoi se adaugă drojdia activată mai sus. Se amestecă bine. La sfârșit se incorporează și uleiul treptat.
se lasă la dospit aluatul minim 1 h, sau până se dublează.
Prepararea cremei:
Se pune laptele vegetal pe foc cu fructoza, când e aproape de punctul de fierbere se adaugă și amidonul ușor dizolvat în puțin lapte. Se amestecă constant până ajungi la consistența unei budinci. Apoi se adaugă și pasta de fistic cu uleiul de cocos și se amestecă până se omogenizează. Se lasă să se răcească ușor
3. Formarea cozonacului:
Unge masa de lucru cu ulei. Taie aluatul crescut în 4 bucăti.
Întinde 2 bucăți, pune crema de fistic, apoi pune fistic mărunțit. Rulează aluatul, sigilează bine marginile și toate locurile pe unde ar putea să curgă crema. Împletește cele două bucăți de coconac și pune în tava tapetată cu ulei și făină. Mai lasă cozonacul să crească 30 de min, acoperit cu o folie alimentară. Încălzește cuptorul la 170 de grade.
Unge cozonacul cu puțin lapte vegetal.
Coace 30 de minute la 170 de Grade, apoi redu temperatura la 160 de Grade și mai coace 40 de minute. Dacă se rumenește prea tare, acoperă cu o folie de aluminiu sau foaie de copt.
Până se coace cozonacul, pune pe foc lapte vegetal cu sirop de agave, în raport 1:1. Amestecă până se omogenizeze și să fie cald. Când scoți cozonacul fierbinte din cuptor unge cu acest amestec, apoi presara fistic pentru decor.
Lasă să se răcească înainte să îl scoți din formă, sau înainte să îl tai. Dacă reușești! :)
Utilizăm fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Continuarea utilizării acestui site web implică acceptul acestora. Pentru mai multe detalii și metode de blocare a cookie-urilor, te invităm să studiezi politica de cookies și politica de confidențialitate.