Ne place pizza și de cele mai multe ori în weekend avem o zi în care facem pizza. Zic facem,pentru că fetelor mele le place foarte tare procesul,așa că am ajutoare!
Ingrediente:
500 gr făină
310 ml apă călduță
1 lg ulei de măsline
1 pliculeț de drojdie uscată
Sare
2 lg griș din grâu
Sos de roșii:
2 lg Ulei de măsline
1 cățel de usturoi
1 conservă de roșii cuburi (sau 3 roșii zemoase)
Un pumn frunze busuioc proaspăt
1 lgț ierburi uscate
1 lg sirop de arțar
Sare
Dacă vrei sos picant, adăugăi și fulgi chilli
Topping-uri:
Eu am pus:
Mozzarella de caju (ai rețeta în cursul meu cu înlocuitori de lactate-CLICK AICI)
Porumb
Măsline
Rucola
Ciuperci (ușor sotate)
Adaugă orice îți place peste ea!
Ca să faci blatul, pune într-un bol făina. Deși mai demult aveam dubii, am ajuns la concluzia că, este important ce fel de făină folosești atunci când faci pizza. Deși o să iasă bine indiferent de tipul de făină folosit, atunci când folosești făină de pizza, iese muuuult mai bună. Crocantă în exterior și aerată în interior.
De obicei scrie pe pachetul de făină că este specială pentru pizza sau poți alege și varianta Manitoba.
Apoi, pune peste făină drojdia, sarea și amestecă-le. Încălzește ușor apa, cât să fie călduță. Toarnă apa și uleiul peste amestecul de făină și amestecă. Frământă pe o suprafață cu făină aluatul până când ai un amestec uniform, elastic și ușor lipicios.
Unge un bol cu ulei de măsline, pune acolo aluatul și lasă-l să dospească aproximativ o oră.
În acest timp,poți să faci sosul de roșii. Într-o cratiță, pune ulei de măsline, călește ușor usturoiul și adaugă cuburile de roșii.Gătește câteva minute, apoi asezonează cu sare, piper și dacă vrei, chilli.
Pune frunzele de busuioc și siropul de arțar.Amestecă și mai gătește maxim un minut.
Acum,fie lași sosul așa, fie îl pui în blender.
Eu prefer să îl fac cu un blender de mână, ca să fie foarte fin.
Încălzește cuptorul la 250 de grade, caldură sus-jos (fără ventilație).DACĂ ai piatră de copt Pizza o lași în cuptor să se încălzească.
Dacă nu ai, lasă o tavă de cuptor pusă invers să se încălzească.Și o să pui pizza direct peste ea.
Acum ,pune pe blatul de lucru o hârtie de copt.Pune puțin griș din grâu peste foaia de copt.
Taie luatul obținut în două și formează-l în formă de mingi.Pune aluatul pe hârtia de copt și cu mâinile formează pizza.Ai grijă să ai puțin ulei de măsline pe mâini, ca să poți modela pizza ușor.
După de termini de modelat pizza, pune sosul de roșii și topping-urile preferate.
Eu am mai adăugat mpzzarella, porumb, măsline, ciuperci.
Iat pizza cu tot cu foaia de copt pe un fund de Bucătărie și transferă foaia de copt cu pizza direct în cuptor pe tava întoarsă.
Lasă pizza la cuptor pentru 10 min și este gata.
Dacă vrei să adaugi rucola sau vlăstari ,adaugă după ce scoți pizza de la cuptor!